woensdag 29 februari 2012

Alweer een zwarte start

Het dodelijk ongeval in de Antwerpse haven waarbij twee ervaren havenarbeiders - 52 en 43 jaar oud - om het leven kwamen, baart de christelijke havenarbeidersvakbond zorgen. Volgens vakbondssecretaris Michel Claes wijst alles erop dat het ongeval in de hand is gewerkt doordat 'twee verschillende groepen tegelijk aan boord aan het werk waren'.

Terwijl stalen buizen werden neergelaten in het schip, was de scheepbemanning op het dek bezig met het bedienen van een boordkraan om goederen op de kaai te zetten. Het zwenken van de boordkraan zou geleid hebben tot een overhellen van het schip. Met als resultaat dat de nog niet vastgelegde lading buizen begon te schuiven en de twee dokwerkers verpletterde.

Enkele jaren geleden stonden de Antwerpse havenarbeiders nog op de barricaden om te protesteren tegen de plannen van Europa om reders een grotere vrijheid te geven om zelfs goederen te laden en te lossen in havens. Michel Claes van ACV-Transcom vindt dat werkgevers en vakbonden zich na het ongeval van gisteren eens goed moeten beraden over wie betrokken moet worden bij het los- en laadwerk aan boord van de schepen.

Lees meer: Alweer een zwarte start - De Standaard