donderdag 19 november 2009

ACV-Transcom Haven Antwerpen kwam in vergadering bijeen

De voorstellen van het havenbestuur om korting te verlenen op de trafieken met een speciale betekenis voor de tewerkstelling in de haven wordt toegejuicht. De koppeling aan de lopende onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden met het oog op een modernisering van de havenarbeid in de grootste haven van het land daarentegen wordt unaniem verworpen.

Deze onderhandelingen die worden gevoerd op basis van de “nota Leemans” bieden het meeste kans op succes.

ACV-Transcom opteert voor een proactief beleid van het havenbestuur, gericht op de innovatie van nieuwe behandelingstechnieken. De vakbonden hebben steeds de modernisering van de aanslagtechnieken ondersteund met nieuwe ploegenstelsels. Verklaringen dat er op dat niveau niets mogelijk is, zijn vals en leugenachtig.

ACV-Transcom roept de werkgevers aan de haven op het overleg te hervatten in al zijn facetten. Ondanks beloften stellen de vakbondsverantwoordelijken vast dat te pas en te onpas vergaderingen eenzijdig door de werkgevers worden afgelast. De Raad van Bestuur van het Fonds voor Bestaanszekerheid is voor de vakbonden even belangrijk als een crisisvergadering met het havenbestuur. Ook de contactcommissie om lopende sociale dossiers op te volgen ligt tot nader order van de werkgevers reeds jaren stil. Deze houding heeft desastreuze gevolgen voor de sociale verhoudingen in de haven die zienderogen verslechteren.

De mededeling van het havenbestuur dreigt het sociaal overleg in de haven te politiseren. ACV- Transcom is van mening dat CD&V de sociale onderhandelingen best overlaat aan de techniekers van de vakbonden.