donderdag 19 november 2009

Antwerpen bevriest havenrechten

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bevriest de havenrechten en concessievergoedingen op het niveau van 2008. Voor het conventionele stukgoed is er een tariefdaling van 10% mogelijk voor de reders, maar die is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden.

Dat heeft de raad van bestuur van het Havenbedrijf beslist. "De belangrijkste voorwaarde voor de tariefvermindering in de stukgoed, breakbulk en project cargo - zeg maar in de meer arbeidsintensieve havenactiviteiten - is dat de werkgevers en de werknemers tot een akkoord komen over het wegwerken van bepaalde struikelblokken die meer flexibiliteit en productiviteit in de weg staan", zegt algemeen directeur Eddy Bruyninckx.

Antwerpen volgt het Rotterdamse voorbeeld dus niet om ook de tarieven voor containerrederijen te verlagen. "We verkiezen een beleid van stabiele prijzen en zien geen heil in een biedstrijd", zegt Bruyninckx. Hij voegt er wel aan toe dat rederijen die meer lading in Antwerpen willen concentreren, altijd op bilaterale basis met het havenbestuur kunnen onderhandelen over de tarieven.

De havenbonden stellen zich niet te willen laten opjagen door uitspraken van het havenbestuur, maar zeggen bereid te blijven om te praten, ook over het ploegenstelsel.