dinsdag 7 juli 2009

ZOMERMAATREGELEN AAN DE HAVEN VAN ANTWERPEN

ZOMERMAATREGELEN


In het vooruitzicht van de komende zomer willen wij u de nieuwe paritaire afspraken inzake de zomermaatregelen bekend maken en de bestaande overeenkomsten in herinnering brengen.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus moeten steeds voldoende flessen niet bruisend, fris water klaargehouden worden voor bedeling aan de havenarbeiders. -

Teneinde verspilling en misbruik te voorkomen wordt de voorkeur gegeven aan flesjesvan een halve liter.

Dit maakt bovendien het verstrekken van wegwerpbekers overbodig.

De foreman moet de havenarbeiders inlichten waar en hoe zij fris water kunnen bekomen.

De distributiepunten moeten zich in de nabijheid van de werkplaatsen bevinden.

2 Bij extreme temperaturen moet het lichaam de kans krijgen om te recupereren door de overtollige warmte af te geven. Daarom voorziet het ARAB in artikel 148 decies 2.4.2 rustperiodes voor werknemers die in warme omstandigheden moeten werken. De duur van de recuperatiemomenten is afhankelijk van de aard van het werk en de omstandigheden waarin het moet uitgevoerd worden. Het is duidelijk dat zwaar werk in de zon veel meer belastend is dan licht werk in de schaduw. Na bespreking in het Gemeenschappelijk Comité werd over deze recuperatiemomenten de volgende nieuwe overeenkomst bereikt.

Het havengebied wordt ingedeeld in 3 havenzones en de maatregelen in elke zone worden afgestemd op een aparte meting van de WBGT in elke zone.

Hierop geldt één uitzondering : de maatregelen voor magazijnactiviteiten in zone 2 worden afgestemd op de meting in zone 1. Zie onderstaand schema voor de ligging van de zones en de meetplaatsen.

De Dienst PB heeft 3 meetstations :

Zone 1 : op het Ocha op K 410

Zone 2 : op het sluisplateau aan de Berendrechtsluis (ter hoogte van K 671)

Zone 3 : op K 1241

De WBGT wordt gemeten op vastgestelde momenten van de dag. De WBGT is een waarde die rekening houdt met de droge temperatuur, de vochtigheidsgraad, de windsnelheid en de zonnestraling. De meetwaarde is een gemiddelde van 10 metingen gedurende 10 minuten.

Er worden twee drempels voorzien die bij overschrijding aanleiding geven tot recuperatiemomenten.

Drempel 1 is 25,9 graden en geeft 20 minuten recuperatietijd

Drempel 2 is 27,6 graden en geeft 40 minuten recuperatietijd.

De recuperatiemomenten liggen vast. Er is maximaal één recuperatiemoment in de eerste shift en dagshift. Tijdens de tweede shift zijn er maximaal twee mogelijk.

Onderstaande tabel geeft een schematisch overzicht van deze overeenkomst.

De regeling is NIET van toepassing voor:

Werk in geklimatisseerde magazijnen en geklimatiseerde schepen

Bediening van machines met een geklimatiseerde cabine die behoorlijk werkt.

Het overschrijden van een drempel wordt per zone meegedeeld aan de contactpersonen die hiervoor door het bedrijf werden opgegeven. Ook de werknemersafgevaardigden krijgen deze meldingen.

Dit gebeurt per mail en/of sms-bericht.
Zone 1 : HANGAR 9 – ALBERTDOK - KLEINE DOKKEN –5DE HAVENDOK t/m CHURCHILLDOK tot K 504 - MAGAZIJNCOMPLEX LUITHAGEN EN ALLE TUSSENLIGGENDE MAGAZIJNEN

Zone 2 : KANAALDOK vanaf K 506 - DELWAIDEDOK - SCHELDEKAAIEN 869 + 913 – DEURGANCKDOK EN DIRECT ACHTERLIGGENDE MAGAZIJNEN

Zone 3 : OVERIGE TERMINALS EN MAGAZIJNEN OP LINKEROEVER Meetplaats in elke

De bestaande toepassingsregeling blijft behouden: Koppeling van rustperiodes aan de meting van de WBGT in open lucht De meetmomenten, WBGT-drempels, momenten en duur van de rustperioden.

Nieuwe meetstations worden gebouwd volgens laatste stand van de techniek. Uitbreiding van de wintermaatregelen : Volgens de werknemers moeten ook bij barre weersomstandigheden buiten de periode december, januari en februari de havenarbeiders de kans krijgen om zich in verwarmde lokalen te warmen en moeten er gratis warme dranken ter beschikking gesteld worden.

De komende winter worden de nieuwe meetstations gebruikt om de WET (Windchill Equivalent Temperature) in de verschillende zones te meten. Een analyse van deze resultaten zal gebruikt worden om, in overleg met de arbeidsgeneesheer, een gefundeerd advies rond een eventuele uitbreiding van de wintermaatregelen te geven.