donderdag 25 juni 2009

NATIONALE CAO ONDERHANDELINGEN


De onderhandelingen over het nationale eisenprogramma, gaan verder op 28 juli 2009.

De eerste ronde op dinsdag 23 juni, veranderde niets aan de standpunten van zowel de patroons als van de vakbonden.

De werkgevers blijven erbij dat de 66% garantie van de bestaanszekerheid verwezen wordt naar de plaatselijke eisenbundels. Ook het belangrijke dossier rond de VA wordt naar de onderhandelingen in de diverse havens doorgeschoven.

De vakbonden willen dit belangrijke dossier verder op nationaal niveau houden, dit om de havenarbeiders in de kleine havens beter te beschermen. Bij nader orde blijkt dat het patronaat in Zeebrugge dit gevraagd heeft. Zij willen blijkbaar vergoedingen in het fonds van Bestaanszekerheid loskoppelen van de 66% norm.

ACV Transcom consulteerde op donderdag 25 juni haar Nationale Sectoriƫle kern Havens van Belgiƫ. De NSK staat unaniem achter het standpunt van de onderhandelaars en blijft hameren op een nationaal VA statuut, en op een nationale garantie van de bestaanszekerheid. Zij geeft hierbij de volmacht aan haar vertegenwoordigers om de nodige maatregelen te treffen om dit standpunt hard te maken.

De Antwerpse delegatie drukte er bij de onderhandelaars nogmaals op dat de CAO onderhandelingen in geen geval mogen gelinkt worden aan het 7 puntenprogramma van de werkgevers.

ACV-TRANSCOM HOUDT U OP DE HOOGTE