donderdag 18 juni 2009

CAO ONDERHANDELINGEN


De onderhandelingen in de Belgische havens zijn terug vlot getrokken. Hedenmorgen zaten de partijen terug rond de tafel en kwamenze een onderhandelingsagenda overeen.

Volgende dinsdag komen de partijen terug bij elkaar en buigen zich over de standpunten van de havenwerkgevers. Een ervan bestaat erin belangrijke onderdelen van de CAO over te hevelen naar de lokale onderhandelingen. De vakbonden toonden weinig begrip voor dit standpunt van de werkgevers, die opnieuw een poging doen om de solidariteit tussen de havens te breken. Deze maal zouden de Gentse en Zeebrugse havenwerkgevers aan de basis liggen van dit standpunt.
Ondertussen wordt over de werkgeverseisen niet verder onderhandeld.

Ondertussen lijkt de Oostendse haven in moeilijk vaarwater te komen. Na de aangekondigde afslanking van de terminaloperator "terminalco", docher van COBELFRET, worden twee afvaarten naar Engelse havens geschrapt. Hierdoor dreigen 35 van de 55 Oostendse havenarbeiders in de havenarbeiderspool terecht te komen. Daarnaast gaan er eveneens jobs verloren bij aanverwante logistieke diensten.