zondag 6 mei 2012

Smit Emoe en Smit Kiwi versterken Zeebrugse sleepbootvloot

Deze week zijn de gloednieuwe sleepboten ms Smit Emoe en ms Smit Kiwi in Zeebrugge aangekomen. Beide sleepboten werden gebouwd in Singapore en hebben een paaltrekkracht van niet minder dan 85 ton. De vernieuwing van de vloot versterkt de concurrentiepositie van de kusthaven.

De komende twee weken zullen de Emoe en de Kiwi aan de ligplaats in de achterhaven, vlakbij de P. Vandammesluis, blijven liggen. Dit om de werknemers van de URS Zeebrugge (Unie van Redding- en Sleepdienst) op te leiden om te varen met de nieuwelingen. Na de opleiding zullen de sleepboten de ms Union Topaz en ms Union Onyx, elk 65 ton boldertrekkracht, vervangen.

De ‘upgrading’ van de vloot – van 65 ton naar 85 ton - is een antwoord op de schaalvergroting van de schepen die zich in alle havensectoren aftekent. De hoogkwalitatieve dienstverlening in Zeebrugge, in dit geval de sleepdiensten, moet gelijke tred houden met deze evolutie.

De Smit Emoe en Smit Kiwi zullen deze zomer in Zeebrugge officieel gedoopt worden. Ze zijn genoemd naar de gelijknamige vogels. De emoe is na de struisvogel, de grootste nog levende vogelsoort in Australiƫ. De kiwi is een loopvogel die enkel voorkomt in Nieuw-Zeeland.

Bron: APZI