maandag 23 januari 2012

ITF waarschuwt de haven van Auckland

Na een ontmoeting bij de ITF op 19 januari, tussen ITF president en MUA (Maritime Union of Australia) algemeen secretaris Paddy Crumlin en ITF algemeen secretaris David Cockroft, wordt de haven van Auckland gewaarschuwd dat ze straks de benaming Port of Convenience (POC) zullen krijgen.

De waarschuwing komt na een geschil van 4 maanden tussen de havenarbeiders en het havenbedrijf. Paddy Crumlin en David Cockroft stuurde de volgende boodschap naar de
CEO Tony Gibson van het havenbedrijf Auckland:

"De International Transport Workers 'Federation (ITF) vertegenwoordigt 690 vakbonden in 155 landen. Onze Dockers Sectie vertegenwoordigt meer dan 400.000 leden in meer dan 200 belangrijke havens over de hele wereld.

Wij zijn ons bewust van de ernstige situatie waarin onze broeders en zusters in de haven van Auckland zich bevinden. Het zijn leden van onze affiliate de Maritieme Vakbond van Nieuw-Zeeland (MUNZ) en we volgen de gebeurtenissen op de voet.

We weten dat de onderhandelingen over de hernieuwing van de CAO in september vorig jaar werden gestapt. We weten dat de betrokken partijen bijna hadden ingestemd met een toename van TRACC.

Wij werden geïnformeerd dat het havenbedrijf nu probeert om de CAO met MUNZ te verbreken. Naar onze mening is dit een fundamentele aanval op de vakbondsrechten in de haven van Auckland.

Volgens onze informatie werden de 300 havenarbeiders bedreigd met ontslag indien ze weigeren een nieuw contract te teken naast de standaard afspraken afgesloten in akkoorden met de nationale vakbonden.

De ITF beschouwt dit gedrag als een schandalige aanval op de fundamentele vakbondsrechten. Als de werknemers verder onder druk worden gezet om hun bestaande contracten te verbreken, zal de haven van Auckland door de ITF als een 'Port of Convenience' gekenmerkt worden.

ITF dokwerkers- en zeevarendenvakbonden wereldwijd zullen gevraagd worden om wettelijke acties te nemen.

Wij verzoeken u dringend om een echte dialoog aan te gaan met de vakbond om tot een aanvaardbare oplossing te komen voor alle betrokken partijen.

We kijken uit naar uw positieve reactie en een hopen op een aanvaardbare oplossing voor de zaak. "