vrijdag 16 december 2011

Nieuwe uitdaging voor superloodsen

De loodsen mogen de weergoden vandaag dankbaar zijn. Hun opdracht is om het grootste containerschip ter wereld voor de eerste keer veilig naar de Antwerpse haven te loodsen.

Volgens de weerkaarten is de winterstorm uitgeraasd als twee Scheldeloodsen kort na de middag aan boord van de Evelyn Maersk zullen klimmen.
Het is niet de eerste keer dat zo'n containerreus opstoomt naar de Vlaamse havens. In september 2007 liep een identiek zusterschip van de Evelyn Maersk voor de eerste keer binnen in Zeebrugge. Sindsdien zijn de reuzen geregelde klanten geworden in de haven van Zeebrugge, waar Maersk een eigen containerterminal heeft.

De loodsen hebben wel al ervaring met het begeleiden van zeer lange schepen op de Westerschelde. Sinds zowat twee jaar varen de iets kleinere containerschepen van de Zwitsers-Italiaanse rederijgroep MSC geregeld op en af de Westerschelde. Vuylsteke schat dat ‘de superloodsen' al vijfhonderd trips op hun actief hebben.

Met het loodswerk op de Evelyn Maersk gaan ze toch nog enkele grenzen verleggen. Dit containerschip is zo'n dertig meter langer en vijf meter breder dan de MSC-schepen.

Lees meer: Nieuwe uitdaging voor superloodsen - De Standaard