woensdag 30 november 2011

Haven Zeebrugge start grootscheepse verdiepingswerken oostkaai CHZ

In Zeebrugge is in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en havenvoorzitter Joachim Coens het startschot gegeven voor de verdieping van de oostkaai van de containerterminal Container Handling Zeebrugge (CHZ) .

Het gaat om één van de omvangrijkste werkzaamheden in jaren in de voorhaven. De verdieping is nodig door de schaalvergroting in de scheepvaart. De dimensie van de containerschepen op de Europa/Azië-route is opmerkelijk. De investering bedraagt 25 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro door de Vlaamse overheid wordt gesubsidieerd.

Containerschepen met een diepgang van 15 meter en meer zijn dagelijkse kost in de kusthaven. De verdiepings- en renovatiewerken van de CHZ-kade zijn een cruciale investering, opdat de huidige schepen van 10.000 tot 14.500 teu Zeebrugge in de toekomst nog efficiënter behandeld kunnen worden. De werken zijn ook noodzakelijk tegen het licht van de nieuwe generatie containerschepen. 18.000 teu-carriers worden door rederijen vanaf 2013 ingezet op de Europa-Azië handelsroute.

Lees meer: APZI