vrijdag 18 november 2011

DFDS Seaways test inzet van grotere schepen in Gentse haven

Op donderdag 17 november 2011 start het Deense scheepvaartbedrijf DFDS Seaways met een bijzondere test in de haven van Gent. Omwille van de groeiende handel van en naar België onderzoekt DFDS Seaways of grotere schepen geschikt zijn voor de Belgische wateren. Om 8 uur kwam het schip TOR FREESIA in de Gentse haven aan. Het schip, dat 30 meter langer is dan de reguliere schepen op deze route, zal speciaal voor dit onderzoek één week van en naar Gent varen. Het Havenbedrijf Gent steunt deze testen ten volle.

DFDS laat onderzoeken of het schip TOR FREESIA geschikt is om de haven van Gent veilig binnen te varen en weer te verlaten zonder enige hulp van sleepboten. De TOR FREESIA is, samen met drie andere schepen, in 2008 met 30 meter verlengd om te kunnen voldoen aan de groeiende handel over zee. Door de verlenging van 199,80 tot 229,80 meter heeft het schip een capaciteit van 306 trailers. Dit is 24% meer dan de huidige schepen kunnen vervoeren op deze route.

Het resultaat van het onderzoek is erg belangrijk voor de toekomstige inzet van DFDS schepen. Indien de TOR FREESIA met succes kan manoeuvreren door de haven van Gent dan kan DFDS zijn schepen flexibeler inzetten op de verschillende routes, afhankelijk van het ladingsaanbod. Daarnaast kan DFDS met de inzet van grotere schepen de transportkosten verlagen en beter voldoen aan de milieuwetgeving.

Het Havenbedrijf Gent voorziet alle steun aan deze testen om met grotere schepen de haven in- en uit te varen. Wereldwijd worden immers steeds grotere schepen ingezet. Ook de Gentse haven dient zich hier verder op toe te spitsen. Bovendien past deze steun in haar strategie om de activiteiten van bestaande bedrijven in de haven mee verder te ontwikkelen.

Lees meer: DFDS Seaways test inzet van grotere schepen in Gentse haven - Port Of Ghent