vrijdag 18 september 2009

Nieuwe containerlijn tussen haven van Gent en Middellandse Zeegebied


De Gentse haven heeft er een nieuwe trafiek bij. De Finse rederij Containerships start met een nieuwe containerlijn tussen de Gentse haven en verschillende havens in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het Gentse Havenbedrijf is opgetogen met deze bijkomende, regelmatige maritieme lijndienst.

Het is de Finse rederij Containerships, met hoofdkwartier in Helsinki, die instaat voor de nieuwe containerlijn. Tom Weemaes, Line Manager van Containerships: “Deze nieuwe maritieme verbinding opent nieuwe mogelijkheden in de richting van het Middellandse Zeegebied. Voor de nieuwe containerlijn wordt er gestart met een wekelijkse aanloop vanuit Gent richting het Griekse Piraeus. In de opvaart worden de havens in het Turkse Istanbul en Izmir aangedaan. In Istanbul worden bovendien nog goederen aangevoerd vanuit de Libische havens Tripoli, Misurata en Benghazi. Na Izmir worden ook de havens van Tunis (TunesiĆ«) en Salerno (ItaliĆ«) aangedaan.” Bij de opstart zet Containerships 3 schepen in: 2 schepen van 900 TEU en 1 schip van 1.400 TEU.

“We zijn ervan overtuigd dat in de toekomst de goederenvolumes tussen Gent en Turkije nog kunnen groeien”, aldus Daan Schalck, directeur-generaal van het Havenbedrijf Gent. “Gent is immers bijzonder goed gelegen in het hart van West-Europa om ook consumentengoederen uit Turkije naar West-Europa te brengen en vice-versa. De opening over enkele weken van deze nieuwe containerlijn tussen Gent en Izmir is een eerste stap in een verdere samenwerking.”

In de Gentse haven komen de schepen toe aan het nieuwe Kluizendok. Bob van den Eynde, commercieel manager van Ghent Container Terminal: “Deze internationale samenwerking betekent ook een verdere uitbouw van de overslag van containers aan het Kluizendok. We zijn dan ook verheugd met de komst van deze nieuwe containerlijn.”