dinsdag 9 juni 2009

Stiptheidsacties in Antwerpse haven


Om hun protest tegen een aantal geplande maatregelen kracht bij te zetten, hielden de vakbonden in de Antwerpse haven gisteren een aantal stiptheidsacties. Ze willen doorgaan met actie voeren tot er een signaal komt van de werkgevers dat er kan worden gepraat.
Michel Claes van ACV-Transcom sprak van 'wurgacties', waarbij het werk niet meteen wordt neergelegd maar op bepaalde plaatsen wel onderbroken voor het informeren van de havenarbeiders. Dit schrijft de krant Het Nieuwsblad vandaag op hun website.

Gisterenvoormiddag was dat in de haven alvast het geval bij containerterminal DP World en bij het opleidingscentrum voor havenarbeiders (OCHA). Daar werden de monitoren en de cursusisten voorgelicht over de aanleiding van de acties. Bij DP World aan het Deurganckdok werd het werk aan twee schepen stilgelegd. 's Namiddags gebeurde hetzelfde bij Manuport.

Vandaag zullen de vakbonden pamfletten uitdelen met info over de gevoerde acties aan het Kot (het aanwervingslokaal) en op de kaaien. 'We leggen niet meteen het werk stil, via een staking, omdat er zo weinig werk is en veel mensen werkloos zijn', zei Claes. Volgens de ACV-man draait de Antwerpse haven op dit ogenblik op 60 tot 70procent van haar gebruikelijke ritme. Claes stelde dat de vakbonden nog geen enkele reactie hebben gekregen van de werkgevers op hun vraag om de cao-onderhandelingen los te koppelen van een aantal maatregelen die de werkgevers willen doorvoeren. Het gaat onder meer over de afschaffing van het 'Kot' en het geplande elektronische aanwervingssysteem, het omschakelen van bepaalde havenarbeiderfuncties naar een bediendestatuut of naar de logistiek, wat lager betaald wordt. Voorts is er ook protest tegen de beperking van de vergoeding voor bestaanszekerheid en een afbouw van de weekend- en nachttoeslagen.

Het Nieuwsblad schrijft dat Paul Valkeniers van de werkgeversorganisatie liet weten de verzoeningsvergadering van donderdag af te wachten.