maandag 15 juni 2009

Nederland wilt einde aan verdiepingen Westerschelde


De Nederlandse Tweede Kamer wilt dat er een eind komt aan het steeds verder verdiepen van de Westerschelde ten behoeve van de haven van Antwerpen.

De SP gaat daarin het verst. Kamerlid Hugo Polderman wil dat de derde verdieping wordt stilgelegd. ,,Niet voor niets worden havens zoals Rotterdam in zee uitgebreid. Het is niet reƫel om vast te houden aan de gedachte dat de allergrootste containerschepen naar Antwerpen moeten kunnen doorvaren. De Belgen hebben een alternatief, namelijk de haven van Zeebrugge.

Voor Kamerlid Lia Roefs (PvdA) gaat het te ver om de derde verdieping nu ter discussie te stellen. ,,Maar ik vind wel dat we dit jaar elkaar diep in de ogen moeten kijken. Het wordt hoog tijd dat we gaan discussiƫren over hoe het verder moet met de Westerschelde. Verder verdiepen ligt niet voor de hand."

Ook het CDA vindt verder verdiepen 'niet logisch'. Ad Koppejan: ,,De grootste containerschepen zou je aan de monding van de rivier, in dit geval de Westerschelde, moeten ontvangen. Daarom pleit ik voor de aanleg van de Westerschelde Container Terminal."